Lezing: Eindeloos Bewustzijn, door Pim van Lommel

Van Dichterbijdanooit
PIM VAN LOMMEL
Cardioloog

EINDELOOS BEWUSTZIJN

Een nieuw concept over de continuïteit van ons bewustzijn, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek naar bijna-dood ervaringen ( BDE ) na een hartstilstand.
Voordracht van Pim van Lommel samen met Marga van Lennep-Kernkamp als ervaringsdeskundige, na de pauze BDE ervaringen en interactieve discussie met het publiek                              
            
In de hele mensgeschiedenis zijn meldingen gedaan door mensen die zich een buitengewone ervaring herinneren na een levensbedreigende crisis. Dit wordt tegenwoordig een bijna-dood ervaring (BDE) genoemd, of ook wel een nabij-de-dood ervaring (NDE). Deze ervaringen worden steeds vaker gemeld door de toegenomen overlevingskans ten gevolge van verbeterde reanimatietechnieken, en de inhoud van de BDE en het effect op patiënten lijkt wereldwijd, in alle tijden en culturen, hetzelfde. De acceptatie van de ervaring door familie, verpleging en artsen, evenals de acceptatie en integratie door de BDE-er zelf is een moeizaam en langdurig proces. Uit onderzoek blijkt dat momenteel ongeveer 4% van de bevolking in westerse landen een BDE heeft meegemaakt. Er zijn verscheidene theorieën genoemd om de BDE wetenschappelijk te verklaren. De uitdaging is echter om een gemeenschappelijke verklaring te vinden voor de oorzaak en de inhoud van de BDE terwijl een BDE onder verschillende omstandigheden kan worden ervaren, zowel tijdens een ernstige beschadiging van de hersenen na en hartstilstand of bij coma als ook onder omstandigheden waarbij de hersenen normaal lijken te functioneren.
 Een bijna-dood ervaring (BDE) is de gemelde herinnering van alle indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, met enkele specifieke elementen, zoals het ervaren van een tunnel, het licht, een levensterugblik, het ontmoeten van overleden familieleden, of het waarnemen van je eigen reanimatie. Deze bijzondere bewustzijnstoestand kan optreden tijdens een hartstilstand, dus tijdens een periode van klinisch dood, maar ook bij andere kritieke medische situaties zoals bij een ernstige ziekte zoals shock, bij een hersen-beschadiging met coma t.g.v. een verkeersongeluk of hersenbloeding, bij een bijna-verdrinking (meestal bij kinderen), of tijdens een stervensproces (sterfbedvisioen). Deze ervaring is altijd transformatief, de angst voor de dood verdwijnt, en ook het levensinzicht verandert, vooral liefde en compassie naar jezelf, naar anderen en de natuur wordt belangrijk. Het is een ervaring van eenheid: alles en iedereen is altijd verbonden.
    In de voordracht wordt verder ingegaan op onze Nederlandse wetenschappelijke studie naar BDE bij 344 patiënten, die een hartstilstand hebben overleefd. Deze studie is in december 2001 gepubliceerd in de Lancet. Achttien procent van de patiënten meldde een BDE. Uit de studie blijkt dat er geen medische, fysiologische, farmacologische of psychologische verklaring is waarom sommige mensen wel en de meeste mensen geen BDE ervaren tijdens een periode van bewusteloosheid door een hartstilstand (klinisch dood). Het onderzoek naar BDE confronteert ons duidelijk met de beperkingen van onze huidige medische inzichten over ons bewustzijn en herinneringen in relatie met de hersenen. Want hoe is het mogelijk dat mensen een helder bewustzijn kunnen ervaren, met herinneringen vanaf de vroegste jeugd, met helder nadenken, met emoties, met gevoel van zelf identiteit, en soms met een vorm van waarneming buiten en boven het lichaam, op het moment dat de hersenen (tijdelijk) niet meer functioneren, met een vlak EEG?
    In vier studies naar BDE bij in totaal 562 patiënten na een hartstilstand werden identieke resultaten gevonden en eensluidende conclusies getrokken. Volgens deze studies is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden. Er zal in de voordracht dieper worden ingegaan op deze conclusies. Zie ook www.pimvanlommel.nl
   
Voordracht van: Pim van Lommel samen met Marga van Lennep-Kernkamp
Datum:   Zondag 22 oktober  2023 
Locatie:De Borenburg   Voerendaal
Kosten:  € 20,- ( inc. consumptie )   
Aanvang lezing:  14.00 uur ( zaal open 13.00 uur )
Aanmelden:Stuur een mail naar : joke@dichterbijdanooit.com
Betalen:Contant, liefs gepast bij aankomst aan de entree.
Nadere info:www.pimvanlommel.nl

 Categorie: Agenda Nieuws Uncategorized